顺德人BBS

养儿一百岁长忧九十九

1万

3万

13万

上班一族

原本打算国庆假期带个仔去睇下动物,见识下,因为平时圩日都带佢去逛,见到D鹦鹉,佢就会讲“雀啊”,见到猫就话“猫猫”,见到龟就话“龟龟”
但喺佢上个星期整亲手做了手术,唉~今个国庆假期边度都唔使去了
我家婆教我仔叫猫猫(mao mao 粤语叫法),但我喺教我仔叫 miao miao (均安话),我头像喺只猫,我仔见到就话 mao mao,我还以为佢叫我“妈妈”
对于我仔学讲话,我喺比较着急的,都两岁几了,感觉比其他小朋友会说的词汇少,有时候无论我教佢讲几多次,佢都硬喺无讲
特别是见到我同学个女,比我仔细两个月左右,会讲嘅嘢很多,虽然我知男仔的语言发育比女仔的迟
我妈成日都话我仔咁大个都唔识叫佢地,比佢细嘅都识。好吧,我喺有教过佢,但佢唔肯讲我都无办法
不过有时候我仔语出惊人嘅,佢叫人做嘢就话“快D~快D”,“睇睇~睇睇”
嗯~呢几日个仔又有D咳嗽加流鼻涕,但又唔可以去睇医生吃药,佢只手做了手术怕整亲,不能灌药佢吃,烦~有咩汤水比较有效止咳?

1万

禁止发言

1万

3万

13万

上班一族

与非 发表于 2020-9-24 17:09
有多餘錢既話,應該帶佢去學前班玩下,學下也。我系香港見好多本地小朋友。讀幼兒園前都識講英文交流,特別 ...

我仔好早就识讲“Hi”,然后我玩游戏开心消消乐,佢喺旁边睇住,有时候游戏里会发出“Good”,“Great”,我仔又跟住读。平时佢睇卡通片,佢自己都选择英文嘅来睇,有时候就跟住里面的教英文的来读,虽然发音唔喺好准。屋企人都话佢中文都未学好,就学人学英文

1万

禁止发言

1万

3万

13万

上班一族

与非 发表于 2020-9-24 17:43
學好英文去大公司做,真系會允多好多。我朋友做貿易都成萬文。佢其它成績一般,就系英文好。。。。特別你 ...

我大学学的专业也是英语,外贸方面的,但我毕业出来喺在跨境电商公司做过,现在我工作都与英语无关,有时候都把所学的英语都忘了......

高级会员

我个2岁9,女仔,基本都讲得一句完整的话,跟大人一模一样,仲识得学我地讲野语气陈序翻D内容,其实多撩距讲也系有效果,有时候呢又可能遗传性格问题,我个女似足老豆性格,多也讲啰啰嗦嗦

1万

3万

13万

上班一族

sara1212 发表于 2020-9-24 17:55
我个2岁9,女仔,基本都讲得一句完整的话,跟大人一模一样,仲识得学我地讲野语气陈序翻D内容,其实多撩距 ...

我仔2岁3,我撩佢讲嘢佢都唔肯讲,但佢自己有时候会讲一D无人教过佢嘅话,一岁几嘅时候,有次佢伯父叫佢“叫声伯伯”,我仔居然话“唔叫”

中级会员

提吾起细路噶兴趣,据地系唔会理你噶,例如你玩消消乐个阵,你个仔甘兴趣就会跟住学,而你要距学噶,距唔中意或者吾感兴趣噶,都懒得理你,至于话幼儿学习,甘真系要体个细路钟吾中意先得,唔系要日日监距返学监距学习,都好系野

中级会员

error 发表于 2020-9-24 17:58
我仔2岁3,我撩佢讲嘢佢都唔肯讲,但佢自己有时候会讲一D无人教过佢嘅话,一岁几嘅时候,有次佢伯父叫佢 ...

建议你去稳医生评估下,我表弟个仔又系甘,经评估医生建议要去做个的语言治疗好q贵

高级会员

与非 发表于 2020-9-24 17:43
學好英文去大公司做,真系會允多好多。我朋友做貿易都成萬文。佢其它成績一般,就系英文好。。。。特別你 ...

有d人有语言天份吧,有个小学同学当初都唔系英语专业,但就因为觉得顺德工资低,想走出去,就系网上跟住学,同时稳外国人聊天,就甘熟练左,然后出广州做外贸,最后跟住个老公返澳洲。。衣家系上海既外资公司做埋部门经理

1万

禁止发言

高级会员

error 发表于 2020-9-24 17:58
我仔2岁3,我撩佢讲嘢佢都唔肯讲,但佢自己有时候会讲一D无人教过佢嘅话,一岁几嘅时候,有次佢伯父叫佢 ...

甘应该系性格方面有D内向吧,不要太担心,平时有同其他小朋友一齐玩架?

2万

金牌会员

讲5讲也好闲,我比较关心你个仔的感冒咳,哈哈哈,去体下医生好D,不然拖耐了好容易变肺炎了

中级会员

你两公婆系个仔面前都要尽量讲多D野  尽量营造一个很好语言交流氛围给个仔 BB一出世就处于学习过程,无论好的坏的都会看在心眼里记在脑里 虽然未必会懂得表达出来  总之营造一个好的氛围给个仔都会对他有帮助

1万

3万

13万

上班一族

sara1212 发表于 2020-9-25 09:34
甘应该系性格方面有D内向吧,不要太担心,平时有同其他小朋友一齐玩架?

无乜同其他小朋友玩哦,屋企附近好少有小朋友

高级会员

error 发表于 2020-9-25 14:07
无乜同其他小朋友玩哦,屋企附近好少有小朋友

甘啊,会不会同距多出去接触其他小朋友会打开到距话匣子呢

1万

3万

13万

上班一族

RWBY 发表于 2020-9-24 20:29
提吾起细路噶兴趣,据地系唔会理你噶,例如你玩消消乐个阵,你个仔甘兴趣就会跟住学,而你要距学噶,距唔中 ...

佢玩手机里的游戏,我地都无教过佢点玩,佢就自己识玩咯,仲知道点边度

1万

3万

13万

上班一族

螺丝钉 发表于 2020-9-25 11:19
讲5讲也好闲,我比较关心你个仔的感冒咳,哈哈哈,去体下医生好D,不然拖耐了好容易变肺炎了

今早去看医生了,话急性支气管炎,中午灌药佢食了

中级会员

error 发表于 2020-9-25 15:54
佢玩手机里的游戏,我地都无教过佢点玩,佢就自己识玩咯,仲知道点边度

其实都算系你地教噶,因为小朋友都系学大人多,你地点巨地体得多就会自然识,特别系对据地感兴趣噶

1万

3万

13万

上班一族

RWBY 发表于 2020-9-25 18:52
其实都算系你地教噶,因为小朋友都系学大人多,你地点巨地体得多就会自然识,特别系对据地感兴趣噶

个游戏佢自己**黎玩嘅,我地大人都无玩过那个游戏

中级会员

甘就系游戏广告的锅,而且你个仔都几聪明识得自己装游戏,我林下次距主动讲野个阵会系,妈妈、手机、或者其他无意义噶英文,所以陪细路个阵手机都系摆埋一边好滴

1万

3万

13万

上班一族

RWBY 发表于 2020-9-26 08:27
甘就系游戏广告的锅,而且你个仔都几聪明识得自己装游戏,我林下次距主动讲野个阵会系,妈妈、手机、或者其 ...

手机呢个词汇佢已经识讲好耐了
佢最钟意睇“儿歌点点”,“贝乐虎儿歌”,仲有睇天气预报
开电视刚好有天气预报,佢又会全神贯注咁睇
儿歌点点里面有中文和英文的,但佢多数都选英文嘅黎睇
玩游戏佢就喜欢玩消消乐那些咯,我怀孕时都喺好钟意玩开心消消乐,直到现在都有玩

2万

金牌会员

error 发表于 2020-9-25 15:55
今早去看医生了,话急性支气管炎,中午灌药佢食了

所以我觉得小孩咳什么的话煲咩吃咩,最后还是去体医生先得

1万

禁止发言

1万

3万

13万

上班一族

与非 发表于 2020-9-26 10:40
唔系唔得。系要看情況。先看病。無炎無菌都仲咳。就要靠中藥或食療收尾。。我親戚看西醫。醫好耐都唔好。 ...

系咯,食疗都可以的,毕竟是药三分毒

2万

金牌会员

与非 发表于 2020-9-26 10:40
唔系唔得。系要看情況。先看病。無炎無菌都仲咳。就要靠中藥或食療收尾。。我親戚看西醫。醫好耐都唔好。 ...

体医生的意思系即系要去开药吃,5系指定话西药,就甘自己系屋企煲也来饮止咳个D很多都5得的意思

1万

禁止发言

1万

3万

13万

上班一族

与非 发表于 2020-9-26 11:11
我妹食西藥幾個月都咳。看過又無炎無其它。連個醫生都叫佢未再看,回去買蛤蜊加寸背來煲。煲十次八次就唔 ...

因为川贝喺有止咳的功效

1万

禁止发言

1万

禁止发言