顺德人BBS

现在个仔同我斗智斗勇

中级会员

平时都是十点收手机叫佢训,但成日唔知道系边揾D旧手机打机睇抖音,六年级了,完全是我小时候的缩影,虽然读书唔叻,但都会完成老师的要求 不过我之前小时候打机都有个度,唔会话上课训觉,或者俾老师投诉,上初中了先衰 D,近呢一年嚟好似入迷咁,有时玩到三四点都有 之前就是因为挨夜,整到寻麻诊,一直找不到原因 ,医生话佢休息唔够 抵抗力差,个段时间刚好暑假我们最忙的时候当时无留意,后来查路由器信息先知道最晚玩到差不多四点,第二天八点就跟住我地开工,大人都顶唔顺,后来打过一餐,又好了,现在又变回去了,主要是家里手机都是我之前的,或者外家佢舅父的手机,能玩游戏 咁先死,大家有咩办法帮忙出下主意,早上老师又投诉说为什么一早回来就睡觉,我知道肯定有问题,果然 系床下底发现两部旧手机,界面是抖音,充电充到95%不知道是不是睇到好夜,正常 经常 过晚应该充到百分百先对呀,不是吗?

禁止访问

1万

5万

禁止发言

1万

3万

13万

上班一族

我都想帮我仔戒手机,我仔才两岁半未到就成日玩手机,爷爷嫲嫲宠着,话过唔好俾佢玩咁多手机,但都喺话啊阵就无俾佢玩咁多,之后又喺一咩就俾手机我仔玩

1万

金牌会员

一般情况下。我晚上9点督促小朋友上床训教。10时左右就连路由器也关掉。
小孩子自控能力较差,玩起来无时无候。特别是手机游戏,电脑板游戏,他们趟在床上仰着来偷偷玩,眼睛是最容易近视的,因为他们在这个年龄阶段,眼球还处于发育时期。所以要限制
人生几何,夕阳几度。岂能尽如人意,但求无愧于心。

禁止访问

中级会员

我女又系手机迷,先3岁几,但系晚上一般9点前距就主动叫我关灯训教,叫距俾返手机我都好自觉,但系日头就自觉性好差,经常反抗,冧住同距报D兴趣班,等距注意力转移

中级会员

weeeeeenc 发表于 2020-11-9 09:34
我女又系手机迷,先3岁几,但系晚上一般9点前距就主动叫我关灯训教,叫距俾返手机我都好自觉,但系日头就自 ...

我大仔之前工作忙无点理,所以应该是废了的,一有时间就打机唔同D同学出去玩,细的本来不错,但给大的带坏了,烦呀,

小朋友的童年得好短时间,即使几忙都要花时间纠正距地,唉,所以我地都好累.........  发表于 2020-11-9 09:44

中级会员

weeeeeenc 发表于 2020-11-9 09:34
我女又系手机迷,先3岁几,但系晚上一般9点前距就主动叫我关灯训教,叫距俾返手机我都好自觉,但系日头就自 ...

我的想法同你一样,上次帮佢报了个爵士鼓,佢去了一节课话好似玩游戏 咁,敲个D应该有点兴趣 唔理佢啦,反正唔对住部手机就得,

中级会员

上梁不正下梁歪   我手机没**抖音的

禁止访问

禁止访问

中级会员

sky-rossi 发表于 2020-11-9 09:44
上梁不正下梁歪   我手机没**抖音的

我是做互联网,也有做抖音 晚上回家还要做客服,无办法要经常注意对手的动态,还有卖咩产品.不过无从事过这行的人好难明白

中级会员

叫我T爷 发表于 2020-11-9 10:15
人问题姐,关抖音咩事?

字里行间 我无话关抖音事哦   上5上瘾  大人的引导都好有关系

2万

金牌会员

我大母个仔读初中了。也是父母5系屋企就没日没夜甘打机,就连吃饭都三催四请先落来

中级会员

sky-rossi 发表于 2020-11-9 10:20
字里行间 我无话关抖音事哦   上5上瘾  大人的引导都好有关系

你呢个问题又回归到,现实了,不工作陪伴孩子就无收入,需要工作就陪伴不了孩子 ,现实是这样,个个都想得闲多D同家人孩子 ,但有几多做多,我最多都是星期六日同佢地出去玩玩,因为我点都要双休要不然一个星期无几多时间陪了,平时都 是早上七点半到晚上六七点先回家.

2万

金牌会员

Ho0821 发表于 2020-11-9 10:52
宜家细路好难教,我有个表弟,自己都就来毕业了,仲日夜打机,话佢,佢仲够胆还手先

打机,游戏究竟系一个什么的样概念,可以另到D人甘入迷的

中级会员

螺丝钉 发表于 2020-11-9 10:48
我大母个仔读初中了。也是父母5系屋企就没日没夜甘打机,就连吃饭都三催四请先落来

你大母个仔同我读书的时候好相似,我都是晚晚整到十二点当时我老豆老母都唔点理我,主要是食饭火滚,因为煮好晒都仲要叫食,但毕业之后我就无寻迷了自动讨厌打印,可能身边无一班朋友玩吧,唔知道我个仔是不是都一样是这样.如果系咁都无问题,不过现在最麻烦是老师有咩就马上发信息俾我,本身佢读书又唔叻,我地以前读书边有手机呢样野 通常都是家长会先讲,烦系啦总之

中级会员

Ho0821 发表于 2020-11-9 10:52
宜家细路好难教,我有个表弟,自己都就来毕业了,仲日夜打机,话佢,佢仲够胆还手先

我同学个弟弟,硕士细我两年,现在都是三十几,依然寻迷打机,你话咩问题,真系搞唔明有咩咁好玩.之前我读书寻迷是成大班都玩,回学校放假有集体活动,出到嚟都是想揾钱,搞唔明白,不过有一点这个人读书是好叻咁先死.但寻迷打机,佢连打机都利害 过人的 之前不是有一些网页版 游戏吧,可以一边玩完美世界,一边玩梦纪西游 ,仲开两个网页个D什么战略游戏 先死,我总算见识了,真是个人才,到上排我去佢屋企依然是这样叼样,

禁止访问

禁止访问

1万

3万

13万

上班一族

YZZ1107 发表于 2020-11-9 09:47
我女都系咁,宜家5岁啦,反正系班班翻来就自己写作业,然后玩阵手机或者睇电视,我翻去就吃饭,然后冲凉 ...

我仔现在唔睇抖音,我仔自己帮佢嫲嫲部手机下 载了 快手,有时就睇快手,不过多数都喺睇贝乐虎儿歌,儿歌点点。佢爷爷部手机又喺,在那个天气的软件里有视频看的,都是那些动画,D车喺上边冲落嚟,碾压D嘢,可恶的是,我仔睇得多D嘅视频,之后佢摞自己部单车仔嘅后轮去碾压手机。唉~真喺D视频教坏小朋友

中级会员

Ho0821 发表于 2020-11-9 11:09
我都唔明,之前都有玩过王者,就入去打打打,之后觉得好无聊就卸了

主要是消磨时间可以, 但我唔入迷

禁止访问

禁止访问

2万

金牌会员

消极人生 发表于 2020-11-9 10:59
你大母个仔同我读书的时候好相似,我都是晚晚整到十二点当时我老豆老母都唔点理我,主要是食饭火滚,因为煮 ...

衣家点同以前,所以我地以前个套都不能放系衣家D细老身上

2万

金牌会员

YZZ1107 发表于 2020-11-9 11:05
就系从小无节制好句咯!并且句自律能力唔强咯!叫一次吃饭唔落来,就开始自己吃,吃完就收碗洗碗,剩菜剩 ...

句啊嘛5系甘家,惊死饿亲句家,催完又催,还要留翻

2万

金牌会员

.Gemlai. 发表于 2020-11-9 14:17
小朋友自制能力差!

大人都系啦。可以甘中意打机的

禁止访问

中级会员

黑白画映 发表于 2020-11-9 16:59
需要强力管制+疏导,譬如完成什么任务才可以用,每次用的时间多少,给一台旧手机(越烂越好,体验感一定要 ...

吊打过,思想教育过,就是自控能力太差,太大了,不想再打了,只能讲,讲了好几天又再咁,担心佢长大走行路