顺德人BBS

老公家父母会会系资金上资助

注册会员

想问问你地嘅姥爷奶奶有无系生活上资助过你地,系生活上关心过你地?

注册会员

螺丝钉 发表于 2021-4-28 15:33
怎么会想家公家婆关心你地,结婚生细老系你地的事,我衣得我家婆不要管我就岩,自己生细佬,抱月钱自己出, ...

但系话晒都系一家人,连一句问候都无,我觉得自己好似租客甘。如果有能力,我希望搬出去住算了,费事搞到自己心里不好受。但日后句地老了,我系唔会理咯,毕竟养我生我的唔系句地,系我老豆阿妈。我嫁入来帮你地生孙仔了大事就算了,其他野都唔关我事了

甘你老爷又几无人情味架,吾通有钱吾认深抱了?我嫁2兄弟,我只生了一个女,我老爷奶奶都非常关心我地两公婆的,巨地有基地种菜,日日都挪D菜姜鸡蛋过来我地。由于而家二胎快要生了,我都无俾过家用,一样甘关心我地  发表于 2021-4-28 16:37

中级会员

依旧风光 发表于 2021-4-29 10:26
1500伙食俾我奶奶算多吗?要知道:你哋一家几口人啊。将来孩子上学的时候,可能还要帮忙接送。这样一来, ...

甘要睇收入定了,收入得4500,甘俾3分一家用了,肯定有些多,我地三个人,都只俾800。嘻嘻,不过我平时定时定侯买番D水果啊,早餐蒸包啊,等等的。反正睇送食饭甘咯。关于什么水电费,肯定系老人家出的,我奶奶成日都话,她有退休金,其实甘多钱要来做乜呢,帮补下家庭系正常架事,,反正我觉得我奶奶对于金钱,真系睇得好开的。无话硬性要求后生俾多少钱她用的。这点真系比许许多多有钱架家庭的老人家,好得多了、

注册会员

我从有hel之后,检查一直用都系自己钱,请保月都系我嘅钱。

注册会员

丈夫无出过钱,工资比较低,实收4500左右,而且俾家用,还车款后,所剩唔多。

中级会员

关键问题系:       你老公有几多兄弟姐妹?

中级会员

我未结婚,所以5知道,不过我父母应该会吧。不过未到万不得已,自己要为自己的人生负责,自己搞掂咯

注册会员

坏邻居 发表于 2021-4-28 10:28
关键问题系:       你老公有几多兄弟姐妹?

句有个阿妹,但感觉父母对句2兄妹都比较淡甘,顶多都系生活上的问候下

注册会员

Ho0821 发表于 2021-4-28 10:27
有嘅,我觉得老爷会关心多D,可能就得一个仔,想帮得就帮吧

讲起我姥爷就呕血。我有hel之后,保胎住院一段时间,使成几万蚊,都系用我自己嘅钱。请翻到来都无话问候下个D,连关心嘅说话都无句,日日就哩住D彩票股票,非常小家嘅男人,平时吃饭度齐筷子先埋位。更加唔好话资助我地了,连请保月都系用我自己嘅钱,我老公无存款,俾家用奶奶,还车款后,所剩都唔多,本来句工资又唔高

中级会员

咩咩啊洋洋 发表于 2021-4-28 10:32
句有个阿妹,但感觉父母对句2兄妹都比较淡甘,顶多都系生活上的问候下

啊,我系妹控,真羡慕你条佬。。。

Well,遗产都带5到落棺材,怕嘿咩~

1万

3万

13万

上班一族

我老公工资比我低,但佢交伙食俾我家婆,我自己工资就负责养仔。产检嘅费用,用的都是我自己钱。生仔时候,我姥爷出了三千住院押金,点讲好呢,就算自己点穷都好,都唔好麻烦父母,除非别无选择。下下都算着要父母资助自己,咁样点得呢

1万

3万

13万

上班一族

小小Q 发表于 2021-4-28 11:03
体到你的表达,我存在有一些疑问,第一,你老公工资甘低,还要买车??我自己的体法就是,现在社会交通方便 ...

我老公工资低,之前也是买了部二手车,后来佢发觉每月的工资都不够了,油费都千靓蚊一个月,且经常维修,之后索性卖翻出去了

我自己的小车,长期唔开,我都卖番出去,起码唔使年审保险  发表于 2021-4-28 11:17

注册会员

我家公家婆绝对不会资金帮助,我有困难我都选择贷款都不求人,因为了解,我觉得帮凑小孩算好的了。

高级会员

金钱上,我姥爷不帮,但奶奶会偷偷地帮,关怀上,两佬对孙女都是特别紧张

中级会员

其实资不资助是家公家婆的选择,儿子都已经成家了就得靠自己两夫妻啊,日子总会苦尽甘来的,两夫妻努力为头家付出就好,唔好计较甘多不然只是为难自己,保持乐观的心情对身体才会好

注册会员

error 发表于 2021-4-28 10:51
我老公工资比我低,但佢交伙食俾我家婆,我自己工资就负责养仔。产检嘅费用,用的都是我自己钱。生仔时候, ...

其实我都明白不管自己父母还是姥爷奶奶,唔应该希望句地帮,只不过我姥爷个份人,唔出钱,唔出力之余,仲意见多多,性格非常极品,关心唔会有句,有阵真系想开口话句,但作为媳妇,我无甘嘅权利。

注册会员

小小Q 发表于 2021-4-28 11:03
体到你的表达,我存在有一些疑问,第一,你老公工资甘低,还要买车??我自己的体法就是,现在社会交通方便 ...

我老公部车系未识句阵句已经买了,句自己俾首期,然后分2年供,差五多供完了。其实我系觉得资金资助不资助无乜嘢,只不过系我系讨厌我姥爷,住院保胎辛苦个段时间,无话关心下,话晒个孙都系跟句地姓,点解可以做到连出院之后都无问候过一句,反而过年过节我都会俾钱句2老。而家琳琳下,觉得我做得太多余了,既然甘样,我使乜对句好。一个大男人主义,乜都意见多多,爱管闲事,吃饭都度齐筷子先埋位嘅人,我真系觉得无必要对句好。你讲得岩,由句D仔女养翻句,我顾翻自己嘅仔女算数,当自己局外人算了

2万

金牌会员

怎么会想家公家婆关心你地,结婚生细老系你地的事,我衣得我家婆不要管我就岩,自己生细佬,抱月钱自己出,好正常啊

注册会员

内涵哥 发表于 2021-4-28 15:49
今日电台话,新时代的不孝就是要退休的父母凑细路...退休了也要辛苦。很多退休父母凑细路得了抑郁症,主要 ...

我无俾句地凑,毕竟我姥爷份人甘样,我奶奶又好轮准个类,我唔放心,我宁愿自己出钱稳阿姨凑。

注册会员

加加123猫猫 发表于 2021-4-28 16:33
你老公甘低还有俾家用,想问下这样工资,老公给你多少,我老公也是这么低,而且不知几个世纪没给家用了, ...

我老公俾1500家用奶奶,不是给我,是给奶奶作为我地2公婆的伙食费。然后我老公还完车款后,剩低都唔多,我自己打份工,吃嘅用嘅都系我自己嘅钱,无问过老公要。

注册会员

加加123猫猫 发表于 2021-4-28 16:41
最怕有的家婆不出资金资助就算了,还要你给钱给老人家,但老人家一个人收入还多过我地二公婆加起来收入, ...

我家婆每个月初就会定时定候问我老公要伙食费{:smile:}

注册会员

加加123猫猫 发表于 2021-4-28 16:54
问题是不是后生不想凑,现在D老人家,如果你只系凑小孩,又话你不工作,不想工作才凑小孩,那时真系激到 ...

我家婆还算可以,就系比较孤寒。家务一日3餐都系句做,我收工就洗下碗,休息就清下自己间房就算。如果做hel都仲阿知啊做,我会顶唔顺的,我嫁入来又唔系做阿4,凭乜俾你一个老人家指指点点。

中级会员

问题是不是后生不想凑,现在D老人家,如果你只系凑小孩,又话你不工作,不想工作才凑小孩,那时真系激到 ...

你家婆,,,都好极品,做乜要闹你作深抱架呢,你又吾系巨亲生架。真系甘吾愿意凑孙架,你米动俾外面D人凑都吾好俾你家婆凑咯。我至僧D人借D意成日俾说话你听要你难受,无抑郁都变有抑郁。而家仲好似寄人篱下甘款生活,甘架生活,我真接受吾倒。我甘火爆架性格,我吾将个神主排打烂我都吾跟自己姓了。我接受吾倒甘架屋企。。。。

中级会员

家公家婆平日在资金上绝对无帮过我地,我老公份工资扣社保后4500元都无,但个个月俾2300蚊伙食费,我个的工资就要来平时仔女的开支,有次我老公同我讲无钱用,点知俾距妈听到,距妈话个个月甘多工资,都无钱用,的钱罗晒去边呀,我家婆唔知我老公甘低工资的,距以为距仔好高工资一个月甘。

注册会员

超级飞夹 发表于 2021-4-29 09:09
家公家婆平日在资金上绝对无帮过我地,我老公份工资扣社保后4500元都无,但个个月俾2300蚊伙食费,我个的工 ...

哇,2300一个月伙食费,甘多,我老公俾1500伙食俾我奶奶,我都觉得俾多了。我老公也是同你老公差五多工资,俾伙食还车款之后自己剩嘅真系唔多,我自己工资还算可以,都只能勉强维持。有阵我都会出到声话住院啊请保月使几多几多,等句2老都知道下,我地D钱唔系大风刮来嘅,样样都要用到钱

1万

金牌会员

咩咩啊洋洋 发表于 2021-4-29 10:01
哇,2300一个月伙食费,甘多,我老公俾1500伙食俾我奶奶,我都觉得俾多了。我老公也是同你老公差五多工资 ...

1500伙食俾我奶奶算多吗?要知道:你哋一家几口人啊。将来孩子上学的时候,可能还要帮忙接送。这样一来,恐怕接送上学的费用都不只这个1500了。说真的,1500伙食费真的不多,不妨的话你自已到市场买过几餐菜,预算一下开支。别说,还要煮好给你们吃。请工人都要包人工和伙食的,你就当他们是你的工人吧。。。
人生几何,夕阳几度。岂能尽如人意,但求无愧于心。

注册会员

依旧风光 发表于 2021-4-29 10:26
1500伙食俾我奶奶算多吗?要知道:你哋一家几口人啊。将来孩子上学的时候,可能还要帮忙接送。这样一来, ...

我个小朋友系俾阿姨凑的,唔系俾我奶奶,我奶奶就煮我同我老公早餐同晚餐而已,其他都系我地自己搞掂。所以我觉得1500蚊算多了。大日上学都系我自己接送啦,俾老人家接送我都唔放心,路上甘多车。老人家又轮准。

甘样都要俾家用,系我架话我肯定吾俾,自己都吾够使,你奶奶好意思叫你老公俾家用呢。。。。有钱自己存住好过,他日真系有急用时,自己拿手吾成世。  发表于 2021-4-29 11:33

注册会员

加加123猫猫 发表于 2021-4-28 16:41
最怕有的家婆不出资金资助就算了,还要你给钱给老人家,但老人家一个人收入还多过我地二公婆加起来收入, ...

我宜家怕日后要我地两公婆贴钱比叔仔,哎,家家有本难念的经,宜家帮凑小孩都成日有意无意讲说话媳妇听。

2万

金牌会员

咩咩啊洋洋 发表于 2021-4-28 16:18
但系话晒都系一家人,连一句问候都无,我觉得自己好似租客甘。如果有能力,我希望搬出去住算了,费事搞到 ...

男人老狗,个D关心有时好难讲出来的,面对个仔都甘话啦。米话对住个新抱,以后养5养句地就以后再讲啦。衣家先顾自己同细老,其他都不是事

2万

金牌会员

我家老佛爷就大概是这样,不过句无女,但对大伯地真系服侍到贴地,连茶都斟埋好,放系面前,但会经常话个大母5去做也,一味洗老公钱,个老公多多钱都5够个老婆洗,我地就因为细老仔吃饭既问题都可以顶交的,一直5使句凑孙,但句又想同句玩个时,你开工啦。我凑米我凑咯。问题我女几岁大,使鬼你凑咩,好啦。等句照顾个孙一日啦。句就抓住鸡毛当令箭了。又说你这,又指挥你那,真系好憎,

1万

金牌会员

咩咩啊洋洋 发表于 2021-4-29 10:58
我个小朋友系俾阿姨凑的,唔系俾我奶奶,我奶奶就煮我同我老公早餐同晚餐而已,其他都系我地自己搞掂。所 ...

我觉得你很计较奶奶老爷。处处都以钱来行量。看不到半点亲情所在。1500蚊包你们俩人一早一晚饭菜。也不是一件容易做到的事情。我不知道你们挑不挑食。如果挑食的话,那怕3000伙食费都不为多。不信,你自已到市场兜一圈,一天两餐,拿住一百元花销,能整出多少道送菜。真的不持家不知道柴米贵。
人生几何,夕阳几度。岂能尽如人意,但求无愧于心。