顺德人BBS

返回列表 发新帖
楼主: 咩咩啊洋洋

老公家父母会会系资金上资助

中级会员

依旧风光 发表于 2021-4-29 10:26
1500伙食俾我奶奶算多吗?要知道:你哋一家几口人啊。将来孩子上学的时候,可能还要帮忙接送。这样一来, ...

甘要睇收入定了,收入得4500,甘俾3分一家用了,肯定有些多,我地三个人,都只俾800。嘻嘻,不过我平时定时定侯买番D水果啊,早餐蒸包啊,等等的。反正睇送食饭甘咯。关于什么水电费,肯定系老人家出的,我奶奶成日都话,她有退休金,其实甘多钱要来做乜呢,帮补下家庭系正常架事,,反正我觉得我奶奶对于金钱,真系睇得好开的。无话硬性要求后生俾多少钱她用的。这点真系比许许多多有钱架家庭的老人家,好得多了、

注册会员

依旧风光 发表于 2021-4-29 11:19
我觉得你很计较奶奶老爷。处处都以钱来行量。看不到半点亲情所在。1500蚊包你们俩人一早一晚饭菜。也不是 ...

我地都唔挑食,而且我奶奶买送真系买得唔好,有阵礼拜六日我都宁愿自己出去买送煮好过。况且以前我系我妈度都系我揸伙食的,我地6口人每个月饭餐先2000蚊松D,我都识买送识煮饭的,如果唔系要打工,我实会自己煮。宜家我老公度先5口人,买嘅送都唔系靓,你讲到好似个个都唔识买送甘。其实买送按人头买,根本唔使买甘多煮甘多,我奶奶系个D无概念嘅人,而且经常都系我落餐牌,教句买几多煮几多。无乜主见个一个女人

注册会员

努力一点点 发表于 2021-4-29 11:31
甘要睇收入定了,收入得4500,甘俾3分一家用了,肯定有些多,我地三个人,都只俾800。嘻嘻,不过我平时定 ...

所以话老人家如果体恤一下,日子真系容易过好多

注册会员

咩咩啊洋洋 发表于 2021-4-29 10:58
我个小朋友系俾阿姨凑的,唔系俾我奶奶,我奶奶就煮我同我老公早餐同晚餐而已,其他都系我地自己搞掂。所 ...

我觉得1000蚊已经足够了,早晚餐,吃又唔系吃得多,平时生果个D都系我地自己买翻来。不过我老公话俾开1500就1500啦,突然减的话唔多好,但每月省翻500蚊真系对于小朋友的开支好大帮助了

中级会员

我地俾2300蚊伙食系只包一餐晚餐的,早午餐不包的,小孩的早餐都系我地自备的,午餐在学校食,放假就在家食,水电费的话,我上几日俾佐2000蚊个家婆,我话当水电费的,家公家婆睇钱大过天的,平时同的孙买的乜,我基本会俾返钱的,我个心就系觉得老人家又无退休金,睇钱肯定系眼紧的啦,自已有能力就俾多小小,但至终觉得距地对钱太眼紧了,一家人都超计较的。

注册会员

超级飞夹 发表于 2021-4-29 13:47
我地俾2300蚊伙食系只包一餐晚餐的,早午餐不包的,小孩的早餐都系我地自备的,午餐在学校食,放假就在家食 ...

我家婆有退休,我家公无,不过我家公有去打下散工个D,我家公家婆都比较后生,50靓岁。我系觉得作为老人家唔应该俾甘大压力D后生,毕竟我地都系打份工,唔系做高层,夜晚加班加点都系为头家。作为老人家如果都仲系金钱上处处要求后生俾几多几多,我就觉得太过份了,毕竟我地后生唔系无俾,当然有几万个月,俾几千家用唔系问题,但我同老公一个月加埋都未够万,加上养小朋友,处处都是压力